Heel het team van de huisartsenpraktijk neemt maatregelen om het mogelijk te maken patiënten op te vangen. Door een reorganisatie in gebouw en ziektebeeld is dit ook mogelijk. Wij proberen de steriliteit en coronaveiligheid van het hoofdgebouw nr. 105 te optimaliseren door gebruik te maken van hygiënemaatregelen, door gebruik te maken van organisatie in verdiepingen en door het installeren van de flow van patiënt/ arts/paramedicus/ praktijkassistente. De infectieraadpleging werd om diezelfde reden verplaatst naar ons eigen triagepunt nr.33.

Informatie over corona in eenvoudige taal: https://www.wablieft.be/nl/corona-in-eenvoudige-taal

Vaccinatie centrum Klein Brabant: https://www.youtube.com/watch?v=MJDfy5rrBEQ

TESTING: nieuwe regeling vanaf 23/11/2020
Nieuwe regeling ivm testing: vanaf 23 november 2020 zullen we terug alle asymptomatische hoogrisicocontacten en alle reizigers die terugkeren uit een rode zone testen, 7 dagen na het hoogrisicocontact. In de praktijk betekent dit zulke hoogrisicocontacten zonder symptomen, via de huisarts of via de contacttracing of via de coronalert-app een code voor staalname zullen verkrijgen. Zij kunnen met deze code naar onze huisartsenpraktijk in het triagepunt komen of naar het triage- en staalafnamecentrum, waar de staalname voor een PCRtest gebeurt, op dag 7 na het laatste hoogrisicocontact of terugkeer vanuit rode zone. Daarvoor kunnen zij telefonisch een afspraak maken in het triagepunt van onze huisartsenpraktijk of een reservatie maken via de reservatietool die bereikbaar is via mijngezondheid.belgie.be. Daar is ook de mogelijkheid voorzien om de test te linken aan de 17-cijferige code die gegenereerd wordt door de Coronalert-app. Dit zorgt er voor dat het testresultaat ook ontvangen wordt in de app, wat noodzakelijk is om onbekende hoogrisicocontacten via de app te kunnen verwittigen. Indien deze test positief is, wordt het hoogrisicocontact in isolatie geplaatst voor minstens 7 dagen vanaf de dag dat de test is afgenomen. Indien deze test negatief is, kan het hoogrisicocontact uit quarantaine, maar benadrukken we het belang van het aanhouden van extra waakzaamheid tot in totaal 14 dagen na de dag van het laatste hoogrisicocontact (met inachtneming van de geldende uitzonderingen voor zorgpersoneel).

CORONA APP:
Registreer de testcode van de app in het eFormulier.
Met de Coronalert-app registreert de smartphone anoniem de nauwe contacten van de patiënt. Met Coronalert kan de patiënt het resultaat van een Covid-19-test rechtstreeks in de app ontvangen. Meteen daarop kan deze zijn nauwe contacten waarschuwen. Dit gebeurt volledig anoniem: noch de patiënt, noch zijn contacten weten om wie het gaat, of waar en wanneer het contact plaatsvond.

Meer informatie vindt u op: https://mailchi.mp/c174e39c65ff/nieuws-van-zorg-en-gezondheid-h1x3kf141a-635195?e=89e2f56d0b

Waarom dragen we een mondmasker? Kan ons dit helpen? Hoe maken we en mondmasker? Vind een antwoord op deze vragen via: https://www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker/

WAT MOET IK DOEN ALS IK ZIEK BEN? –> Heb je koorts, grieperig gevoel, niezen, keelpijn en/of luchtwegklachten (zoals hoesten en ademhalingsmoeilijkheden)?

 • Blijf THUIS, ga NIET naar spoed, kom niet meteen zonder afspraak naar de huisartsenpraktijk.
 • Bel je huisarts en vermeld je symptomen.

Voorzorgsmaatregelen:
Virussen verspreiden zich voornamelijk en het snelst via de handen. Daarom is het sterk aangeraden dat je

 • Je hygiëne probeert te verzorgen.
 • Niest of hoest in een (papieren) zakdoek. Gooi deze daarna steeds netjes in de vuilbak.
  Heb je geen zakdoek bij? Hoest of nies dan in de binnenkant van je elleboog.
 • je handen regelmatig én grondig wast. Gebruik hiervoor steeds water en zeep. Droog je handen af met een papieren doek, niet met een gemeenschappelijke handdoek.
 • Verlucht je kamer voldoende.
 • Voel je je niet goed? Voel je je grieperig en/of heb je koorts?
  Blijf thuis en raadpleeg je huisarts. Indien er na onderzoek wordt vastgesteld dat het om een coronabesmetting gaat, zal je huisarts een team van “Infectieziektebestrijding en Vaccinatie” van het Agentschap Zorg en Gezondheid verwittigen dat nagaat welke maatregelen er moeten worden genomen.

Preventiemaatregelen:

 • Vermijd om handen te geven, te kussen of te knuffelen als je iemand begroet.
 • Wees aandachtig voor risicogroepen (personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jongere dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem, …)
 • Kinderen worden niet ernstig ziek van het coronavirus, maar kunnen het wel makkelijk verspreiden. Contact tussen kinderen en ouderen is dus af te raden.
 • Vermijd contact met mensen die zichtbaar ziek zijn of hou voldoende afstand.

BIJ VRAGEN OVER GEZONDHEID EN OPENBARE ORDE KAN JE TERECHT OP HET NUMMER 0800-14689

WAT ALS JE BESMET BENT?